Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Nieuw Ten Mandere-nummer verschijnt in december.

 

 

Traditiegetrouw mogen de leden van onze heemkring in december het volgende nummer van ons tijdschrift verwachten.
Daarin vindt u eerst een bijdrage van Lieve Vandenbussche over De Gentsestraat vroeger en nu. Lieve beschrijft wat zij nog weet over de Gentsestraat en wandelt als het ware doorheen die straat. Kachtemnaar Jacques Viaene vond een interessante Kachtemse figuur terug en wou die graag in de kijker plaatsen. Met zijn bijdrage Alberic Ostyn, een veelzijdig talent, komt er inderdaad een figuur aan bod die meer deed, dan alleen maar aannemer zijn. We mochten ook terug een artikel ontvangen van ons lid Hendrik Priem. Die heeft het in De Lahoussejongens over veelzijdige broers die buiten Izegem elk op hun manier carrière maakten en zelfs nationaal een rol speelden. Het eindwerk om als gids te slagen in Izegem van Geert Vermeulen werd geactualiseerd en aangevuld tot 2018. De Verering van de Heilige Rita in de Izegemse H. Hartkerk is wellicht niet de bekendste, maar wij van Ten Mandere vonden het interessant om dit werk te publiceren: onbekend maakt onbemind!
De onlangs overleden archivaris van onze vereniging, Bertrand Nolf, had in zijn laatste levensjaar toch nog de tijd gevonden om ons met een bijdrage te verrijken. In Ontdekkingen in de parochieregisters van Izegem komen heel wat mooie anekdotes aan bod van wat Bertrand vond na jarenlang uitpluizen van de Izegemse parochieregisters. Dank zij zijn paleografisch talent kan hij ons enkele pareltjes leveren.
In een tweede bijdrage van Geert Vermeulen, Gelijktijdige verkiezingen van 26 mei 2019, maakt hij de balans op van de laatste verkiezingen. Daarbij worden onze (al of niet nieuwe) vertegenwoordigers voorgesteld. Ere-voorzitter Jean-Marie Lermyte zit ook niet stil. In een korte bijdrage, Dokter Remi Vandeputte over de Tweede Wereldoorlog, haalt hij een brief, gericht aan de toenmalige burgemeester op, waarin dokter Vandeputte misnoegd is.
Hoofdredacteur Robrecht Vanhaezebrouck heeft het dan weer over een van zijn stokpaardjes: de Eerste Wereldoorlog: The Yanks were here. Vorig jaar dook een filmpje over het bezoek van het Amerikaanse leger op het einde van de Eerste Wereldoorlog aan het kasteel Blauwhuis. Robrecht kan duiden welke legereenheid het is en wie men daar zoal tegenkomt. Via een qr-code in ons nummer kan je ook het volledig filmpje bekijken.
Ondervoorzitter Bart Blomme rondt het nummer af met een korte bijdrage over Petrus Loncke. Hij was een van de twee Izegemnaren die meetrok met keizer Maximiliaan van Oostenrijk en de Belgische prinses Charlotte naar Mexico om daar orde op zaken te stellen. Maar eerst ging hij nog langs bij de notaris.

We kunnen ook meedelen dat er nog twee kleine geschenkjes in dit nummer zitten. Exclusief voor Ten Mandere-leden doen we gratis een grote voorraad oude nummers weg. Leden kunnen ons daarvoor contacteren en naderhand die nummers ophalen. Zomaar gratis!
Een ander geschenkje is een ‘kookboekje’, uitgegeven door jawel…. Ten Mandere. Niet dat we met onze kring de culinaire toer gaan opgaan, maar in het kader van ‘Groenten in de vitrine’ van BIE-TERF, zochten de bestuursleden van onze kring in de jaargangen van De Mandelbode uit de jaren ‘50 naar recepten en tips i.v.m. aardappels. Daaruit werden er een aantal geselecteerd en BIE-TERF zorgde voor het kookboekje. 

Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven.
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. José Naert, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2019. Na ontvangst krijgt u de reeds verschenen nummers thuis bezorgd.