Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Eerste fonograaf in Izegem

 

 

1893 was een muzikaal jaar in Izegem. Op 22 oktober werd het muziekstuk ‘Het Meilief’, getoonzet door de Harelbeekse Peter Benoit en op tekst van de Izegemnaar Jules Demeester uitgevoerd, maar verscheen ook de eerste platenspeler in onze stad.
De platenspeler was door de Amerikaan Edison in 1877 uitgevonden en 16 jaar later kon men in de herberg ‘De Groten Hert’ (hoek Gentsestraat met de Marktstraat) voor het eerst een muziekstuk horen. Groot was de belangstelling niet. Er werden slechts een 20-tal personen genoteerd. Onder hen: Jules Verhelle, de postmeester van Izegem, Frederik Van Overbeke, Jan Paurisse, Jaak De Busschere, Jules Vanhaverbeke, Frederik Declercq en François Kesteloot. Deze laatste zou in de jaren 1960 meer dan honderd jaar worden.
De fonograaf bestond toen uit een gummibuis, waaraan twaalf rubberbuisjes van ongeveer een meter lengte aangepast waren. Deze liepen aan het eind in twee uiteinden, die een hoornstelsel vormden en die door elke luisteraar in de oren moesten gehouden worden tijdens het afrollen van het muziekstuk.
Iedereen betaalde 25 centiemen en per twaalf personen kom men naar het toestel luisteren
Frederik Declercq-Vermote had in zeven haasten een libretto klaar en liet het opnemen op dit toestel. Het ging over een melkventer, die aan de pomp van de Grote Markt zijn melk te fel gedoopt had en door Peer de garde in overtreding genomen werd. De verkoper werd naar het vredegerecht geleid om zich te horen veroordelen tot 3 fr. boete om te weinig melk in zijn water gedaan te hebben…