Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Dokter August Depoorter,
bekend Brugs dermatoloog, veneroloog en beoefenaar van de fysiotherapie-reumatologie.

 

 

 

 

Dokter August Depoorter werd op 12 november 1892 in Izegem geboren als zoon van Hendrik Depoorter, geneesheer, en van Maria Hendrickx. Het gezin woonde in de Brugstraat.
De latere oorlogsburgemeester Paul Depoorter was een jongere broer van August.
Als student in de geneeskunde werd August naar het front gestuurd. Op 12 mei 1916 raakte hij aan het IJzerfront in Kaaskerke zwaar gekwetst aan de linker voorarm, de linker voet en vooral aan zijn rechterbeen. Hij werd overgebracht naar het l’Hôpital L’Océan in De Panne. Na dertien ingrepen, moest men eind 1916 toch overgaan tot amputatie van zijn rechter onderste lidmaat ter hoogte van zijn bovenbeen.
Hij werd naar Engeland gestuurd waar hij huwde en vandaar ging hij naar Parijs voor een opleiding in de dermatologie, X-stralen en fysiotherapie. Na de oorlog studeerde hij verder aan de ULB.
Eind de jaren 1950 vervolmaakte hij zich in de studies van de reumatologie.
Dokter August Depoorter trok eind 1920 naar Brugge en vestigde zich aan de Singel.
Hij opende er een praktijk, gespecialiseerd in de dermatologie, de venerologie en de fysiotherapie-reumatologie. Daarnaast was hij door het Ministerie van Justitie aangesteld als dokter aan het meisjes-opvoedingsgesticht in de Brugse Werkhuisstraat.
Twee jaar later volgde zijn benoeming aan het Sint-Janshospitaal en werd er in 1927 diensthoofd fysiotherapie.
Ondertussen had hij in 1924 zijn kliniek in de Ridderstraat opgericht. Voor de ziekenzorg kon hij een beroep doen op de Zusters van Pittem.
August Depoorter kwam tijdens zijn verblijf in De Panne in contact met koningin Elisabeth. Er ontstond een sympathie tussen beiden, wat resulteerde in een incognito-bezoek van haar in Izegem, na de Eerste Wereldoorlog. Ze bracht ook een bezoek aan zijn kliniek in Brugge.
In 1932 werd de Depoorter benoemd tot directeur van het nieuwe Thermenpaleis in Oostende.
Dit leidde tot een conflict met het COO van Brugge, want het COO van Oostende was vrijzinnig. Hij nam ontslag in Brugge, maar ook in Oostende had hij voor deze politieke problematiek zijn ontslag gegeven.
In 1934 werd hij opnieuw benoemd, nu als diensthoofd dermatologie, in het Sint-Janshospitaal Brugge. Hij nam er ontslag in 1946 en werd er door zijn zoon Henri Depoorter, opgevolgd.
Zijn andere zoon Angel Depoorter was als internist reumatoloog werkzaam in de COO Brugge.
Dokter August Depoorter stierf in Brugge op 30 augustus 1956. Eind 1959 startten de werken voor de bouw van het AZ Sint-Lucas in Brugge en Mgr. Emile De Smedt vorderde de Zusters van Pittem op voor deze nieuwe kliniek. Dit betekende meteen het einde van de kliniek van Depoorter. Het gebouw in de Ridderstraat maakt sinds 2001 deel uit van het Europacollege.
Bron: Dr. William DE GROOTE, Dr. August Depoorter en de kliniek Heilige Familie voor fysiotherapie en reumatologie te Brugge/1924-1960, in Oorlog & trauma. Geneeskunde en Wereldoorlog I Montanus tijdingen 2014, p. 173-181.