Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Bruggeling André Lakiere valt in Izegem in de prijzen

 

 

 

 

Om de vijf jaar werd tijdens de kermisweek na de Tweede Wereldoorlog een tentoonstelling gehouden in de gebouwen van de Congregatie. Daar werd het werk van de Izegemse schoenmakersopleiding van de Vakschool tentoongesteld.
Het initiatief ging telkens uit van de Oud-Leerlingenbond. Die telde in 1947 meer dan 100 leden. Men toonde aan de bezoekers de schoenmakerij in al haar aspecten, studies over de voet, leesten, hakken, patronen, enz…
In 1947 werd het derde lustrum gevierd en vond er op 7 september een extra feestzitting plaats in café ‘de Arend’ (Roeselaarsestraat), waar de bond haar lokaal had. Na de inleiding van de voorzitter volgde het verslag van de werking van de bond en lichtte de heer Vandamme de betekenis van en de toekomstmogelijkheden van het kwaliteitswerk toe. Deze voormiddag werd afgesloten met een maaltijd.
De Franstalige krant ‘Journal de Bruges’ kondigde in haar nummer van 6 september 1947 aan dat de tentoonstelling te bezoeken was van 7 tot en met 9 september. Er waren zowel kunst- als industriële producten te zien en dit in allerlei materialen.
En de krant besloot Tous ceux qui s’occupent du commerce de la chaussure tiendront à visiter cette exposition, où les plus belles créations de la cordonnerie d’Izegem pourront être admirées.
Op 20 september blokletterde de Brugsche Courant: Stadsgenoot onderscheiden.
De Bruggeling A. Lakiere had met zijn werken enkele eerste prijzen ‘met diploma’ bekomen. Dat was onder meer het geval voor een paar maatschoenen voor koning Leopold en luxevrouwschoenen, sportschoenen, laatste nieuwigheid vrouwsportschoenen, manschoenen, orthopedische schoenen, enz…
Zijn werken werden tussen 20 en 29 september in het uitstalraam van de schoenwinkel van zijn ouders Mariastraat 6 in Brugge geëtaleerd.
De Bruggelingen werden dan ook aangespoord om deze werken te gaan bekijken.