Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Izegem nam afscheid van ere-burgemeester Gerda Mylle

 

 

In september 1999 kreeg Luc Strobbe de titel van
Ambassadeur van Izegem

 

Op 16 juni 2020 overleed oud-burgemeester Gerda Mylle onverwacht in het Izegemse ziekenhuis. Ze werd in Moorslede geboren op 5 september 1953. Na haar middelbare studies studeerde ze kleuteronderwijs en godsdienstwetenschappen. Halfweg de jaren 1970 verving ze pater Frank Vanderlinden als godsdienstleraar in de basisschool van het gemeenschapsonderwijs aan de Bellevuestraat. Haar politieke ambities had ze van thuis mee. Vader Mylle was actief in de plaatselijke CVP-afdeling van Moorslede, maar nam nooit deel aan de verkiezingen.
Ze huwde met Johan D’Artois die korte tijd kabinetsmedewerker was van minister André Bourgeois.
In 1988 werd ze voorzitter van de Izegemse CVP. Het jaar erop nam ze voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar belandde in de oppositie. In 1995 werd ze schepen voor cultuur in Izegem. Dat bleef ze tot in 2006. Dan volgde haar carrière als burgemeester, die ze ook combineerde met het pakket cultuur.
Bij de verkiezingen van 2012 belandde haar partij opnieuw in de oppositie ondanks haar groot aantal voorkeurstemmen. Van 2012 tot 2013 was ze provincieraadslid en in oktober 2013 nam ze voor korte tijd haar taak op als volksvertegenwoordiger in de Kamer.
Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen geraakte ze verkozen, maar opteerde om haar mandaat door te geven aan een partijgenoot.
Ten Mandere zal haar grote inzet voor cultuur altijd dankbaar herinneren. Bij haar aantreden in 1995 als schepen van cultuur was de heemkring van plan om een luxueuze uitgave op de markt te brengen met alle Izegemse vlaggen. Deze 100ste publicatie kon niet verschijnen zonder de steun van het gemeentebestuur. Waarschijnlijk was haar toezegging één van de eerste beslissingen die ze in de hoedanigheid van schepen van cultuur toen nam.
Ook aan haar inzet voor erfgoed bewaart onze kring goeie herinneringen. Ze betrok Ten Mandere ook bij het uitstippelen van Open Monumentendagen, Erfgoeddagen, kermisprogramma’s, de commissie van straatnaamkeuzes, de uitbouw van de Izegemse musea, enz…

Ten Mandere biedt aan de familie zijn innige deelneming aan.