Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

droogstempel uit 1784

 

 

 

 

 

Op 16 april 1784 vond de wettelijcke vercoopinghe plaats  van het nalatenschap van Marie Anne Ameije, dochter van Guiliame en weduwe van Joseph Vroman uit Izegem. Er werd o.a. een woonhuis verkocht bestaande uit een woonkamer, een keuken, een kelder, voutekamer, koestal. Het huis lag op de oostzijde van de Marktstraat en werd verkocht aan Silvester François Vermeulen voor 1772 guldens 19 stuivers en 9 deniers.
Het is echter een van de weinige akten die afgesloten werd met een mooie Izegemse droogstempel.
In 1784 maakten we nog deel uit van de Oostenrijkse Nederlanden. Het was al 14 jaar geleden dat de prinses Elisabeth Pauline d’Iseghien Izegem aandeed. Maar het zegel dat we terugvonden sprak over het graafschap Izegem. We gingen te rade bij de kenner bij uitstek R. Frits Coghe. Hij gaf voor ons de volgende verklaring:
Beginnend van midden boven naar rechts:
SIG· COMITATUS· YSEGHEMSIS· [AD] CAUSA [M]
De letter(s) tussen [ ] bij de laatste twee woorden zijn me moeilijk te ontcijferen wegens grote onzichtbaarheid, maar ik heb me laten leiden door de grammatica (ad + accusatief, vandaar de M bij causa, en door de semantische betekenis van deze woordgroep: bij/tot de zaak.
Vertaling: Het teken (signum) van het graafschap Izegem bij deze zaak.
We zien de merletten aangebracht in de zoom en het wapen kreeg een kroon met 15 parels, waarvan drie verheven.
Antoon Vandromme vond een gelijkaardig zegel terug op een brief uit die tijd, maar vermeldde wel de bron niet. Hij gebruikte dit zegel als illustratie van zijn fotoboek ‘Izegem vroeger en nu’ uit 1975.