Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Bijna lagen Schoolstraat en Pieter Baesstraat elders in Izegem

 

 

 

 

 

In onze opmaak van de inventaris van alle Izegemse notarisakten uit het Rijksarchief Kortrijk viel ons op dat er eind de jaren 1920, begin de jaren 1930 sprake was van de verkoop van heel wat eigendommen gelegen rechts van de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan.
De families Brabant en Verhamme verkochten er heel wat percelen. Hun eigendom strekte zich uit vanaf de Krekelstraat zuidwaarts tot aan het Sint-Jozefscollege, tussen de Burgemeester Vanden Bogaerdelaan en de Meensestraat. Daarvoor werden er ook straten aangelegd.
Reeds in 1910 was er sprake van een partij zaailand palende zuid aan ‘de nieuw te maken Pieter Baesstraat en west aan de nieuw te maken Schoolstraat’. Nog later, in 1911 verkocht de familie Brabant een stuk land op de hoek van de Dweersstraat met de Schoolstraat. Op het eerste gezicht kon dit niet, want de Pieter Baesstraat en de Schoolstraat liggen een stuk uit elkaar en Dweersstraat paalt immers niet aan de Schoolstraat.
Een plan, toegevoegd aan een akte van 18 augustus 1922 bracht opheldering. (zie foto). Het was oorspronkelijk de bedoeling om de huidige Werkhuizenstraat Schoolstraat te noemen en het grootste stuk van de huidige Meiboomlaan zou Pieter Baessstraat worden. De Meiboomlaan werd later vanaf de woning van Pieter Derieuw doorgetrokken tot aan de Meensestraat. Aan de overkant van de Meensestraat stond café ‘De Meiboom’.