Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

In memoriam ere-burgemeester Willy Verledens

 

 

Op woensdag 19 augustus 2020 overleed op 84-jarige leeftijd ere-burgemeester Willy Verledens.
Na het onverwacht overlijden in juli van ere-burgemeester Gerda Mylle moest onze stad opnieuw afscheid nemen van een voormalig burgemeester. Willy Verledens bracht zijn laatste jaren door in het woon-zorgcentrum in Lendelede. Hij werd geboren in Moeskroen en ging er prat op dat hij deel uitmaakte van een tweeling. Samen met zijn broer Roger groeide hij op in de Waterstraat. Hij was fier dat hij zich kon opwerken, want hij was van eenvoudige komaf.
Willy begon als schoenmaker in enkele Izegemse bedrijven, maar werd later beroepsagent voor een verzekeringsmaatschappij. In 1965 nam hij voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen op de toenmalige BSP-lijst. Hij zetelde voor de eerste keer in de gemeenteraad in 1977. In 1980 werd hij provincieraadslid, een mandaat dat hij tien jaar zou aanhouden. In 1982 werd hij schepen van groen, gezin en milieu.
In 1992 volgde hij burgemeester Robert Vanlerberghe op. Willy Verledens werd op zijn beurt als burgemeester opgevolgd door Gerda Mylle in 2007.
Ook Ten Mandere had een goede band met ‘zeg maar Willy’. Hij keek altijd met belangstelling uit naar de publicatie van ons tijdschrift. Hij had het steevast over ‘jullie boekske’. In 2012 publiceerde hij zijn eigen boek ‘Kappe en Turf’, waarin hij het had over zijn jeugdjaren.
Met hem verliest Izegem opnieuw een opmerkelijk volksmens, die klaar stond voor iedereen. Hij maakte geen onderscheid tussen standen. Koning Albert II bracht op 26 juni 2001 een bezoek aan onze stad en hij noemde Willy de grappigste burgemeester van zijn land.
Bertrand Nolf schreef in 2000 een uitgebreide bijdrage in Ten Mandere over hem.