Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Jean-Baptiste Capronnier maakte vier glasramen voor de Gouden Kapel.

 

 

Iedere Izegemnaar kent ongetwijfeld de Gouden Kapel, geïntegreerd in het klooster van de Zusters van Maria (Gentsestraat).
Rond 1865 mocht Jean-Baptiste Capronnier er de glasramen aanbrengen.
Jean-Baptiste (1814-1891) was net als zijn vader François (1779-1853) glazenier en afkomstig uit Brussel. Het atelier werd opgericht door zijn vader en in 1839 overgenomen door de zoon. Het was een van de meest toonaangevende ateliers aan het begin van de 19de eeuw, een periode met een vernieuwde interesse in glasschilderkunst. Belangrijke historieschilders uit die tijd zoals François-Joseph Navez, Charles De Groux en Constantin Meunier werkten hier.
Het atelier produceerde niet alleen nieuwe ramen, zowel voor binnen- als voor buitenlandse kerken, maar voerde ook restauraties uit van historische glasramen.
Het archief van deze glazeniers is sinds 11 juni door de minister van Cultuur Jan Jambon beschermd en toevertrouwd aan het KADOC. Bij een inkijk in de inventaris ontbreken echter plannen of andere verwijzingen naar de glasramen van de Gouden Kapel, alhoewel het om ongeveer 4 000 tekeningen gaat. Er werden wel twee ontwerpen bewaard van glasramen van de Sint-Amandskerk uit Ingelmunster.

(Met dank aan Hendrik Priem voor de tip, en Lucien Vandenbroucke voor de eerste foto)