Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Binnenkort ook op jouw boekenplank? Het nieuwste nummer van Ten Mandere

 

 

 

 

 

Ondanks het covid-virus werkt de redactie ijverig verder aan de opmaak van een nieuw Ten Mandere nummer. In ons jubileumjaar – inderdaad onze heemkring bestaat dit jaar 60 jaar – sluiten we de lopende jaargang af met het nummer 178.
Deze keer plaatst Geert Vermeersch Pieter Francis Moerman in de kijker. Hij werd geboren toen we nog bij Nederland waren, maar werd soldaat in het Koninkrijk België.
Onlangs onderging café ‘het Nieuw Gemeentehuis’ in Kachtem een gedaanteverwisseling naar het mooi restaurant ‘Vonk Gastrobar’. Tijd voor Kachtemnaar Jacques Viaene om de vijf generaties Hoornaert onder de loupe te nemen.
Stadsgids Geert Declerck vertelt ons het wel en wee van de Krekelstraat. Een straat waar hij zijn jeugd doorbracht.
Tijdens vooral de 19de eeuw zorgden de Jufvrouwen van Bermhertigheid voor de hulpelozen in onze maatschappij. Bestuurslid Geert Vermeulen licht een tipje van de sluier op.
Onze voorzitter Brecht Dutillieux scherpte opnieuw zijn pen en onderzocht de geschiedschrijving beschreven door de Italiaanse koopman Lodovico Guicciardini. Die leefde in de 16de eeuw en had het o.a. over Izegem. Zijn beschrijving wordt vergeleken met de bekende teksten van Antonius Sanderus.
Tenslotte laten we ereconservator van het Nationaal Schoeiselmuseum Raf Vandenberghe aan het woord. Hij heeft het over de verschillende stakingen in de Izegemse schoennijverheid.

Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven.
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2020.
U ontvangt dan de reeds verschenen nummers.