Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Brand in Emelgem kerk
première film

 

 

 

Emelgem, zaterdagochtend 6 februari 1954: De kerk staat in brand!!
Onderpastoor Monballyu had nog maar net een huwelijksmis om 7.30 u. gecelebreerd. Daarna had hij de leerlingen nog catechismusles gegeven. Om 8.45 u. had hij de kerk verlaten.
Omstreeks 9.30 u. verwittigde buurtbewoner Henri Demeulenaere dat er rook uit het dak van de kerk opsteeg. Veldwachter Achiel Bourgeois verwittigde de burgemeester en de secretaris. Die belde onmiddellijk de brandweer van Izegem op. Gans Emelgem stond in rep en roer.
Emelgemnaar Eugeen Desmet zei dat hij direct een gat zou kappen in het ijs op de vaart, zodat de brandweer bij aankomst direct bluswater kon oppompen.
Men hoopte dat de brand beperkt zou blijven. Jozef Hugelier en Jerome Verfaillie waren reeds in de toren geklommen, maar het werd steeds moeilijker om de uitslaande vlammen te bestrijden.
Het slechte weer van de afgelopen dagen veroorzaakte moeilijkheden om water uit het kanaal te trekken. Ook de pompinstallatie werkte niet normaal. De brandweer van Ingelmunster werd er bijgehaald, maar ook dat materiaal raakte defect. De Roeselaarse brandweer werd opgeroepen en kon met een hoge brandladder en een flinke voorraad water de vuurgloed bestrijden.
E.H. Monballyu ontdekte inmiddels dat de brand afkomstig was van een te hete kachelbuis in de nok van de zuidbeuk.
Ondertussen hadden heel wat Emelgemnaars de moed bijeen gezocht en verwijderden ze kostbare stukken uit de kerk. Garagist Decoopman had met een kabel de preekstoel naar buiten gesleept, bakker Roger Denolf reed met zijn bestelwagen de kerk binnen om hele vrachten op te laden. Iedereen probeerde te redden wat nog te redden viel.

We kregen onlangs een filmpje over deze brand in handen, opgenomen door André Provoost.
U kunt het hier bekijken.

Een uitgebreid verslag over deze brand kunt u lezen in Raf HERMAN, Bronnenverzameling tot de geschiedenis van de Sint-Pieterskerk te Izegem, S.I., 1971, p. 265-266 en in Brecht DUTILLIEUX, Geschiedenis van Emelgem, Groeninge, Kortrijk, 2018, p.234-236.