Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Opendeurdag op de luchtmachtbasis van Koksijde met een Izegems tintje.

 

 

 

Heel wat Izegemnaren weten dat de gepensioneerde leerkracht Carlos Vandenbroucke een verwoed verzamelaar is van luchtvaartstukken. Hij heeft een hele zolder vol met zelfgemaakte vliegtuigmaquettes.
In 1966, eind juni of begin juli, landde een Sikorsky HSII S-58 OT-ZKK op de toenmalige Putjes putten tussen de Krekelstraat en de Sint-Jorisstraat, ongeveer waar nu Het Antwoord en de kantoren van VES zijn. De rijkswacht werd verwittigd en één van die mannen bewaakte de heli, terwijl de combi met de piloot, Emelgemnaar Gilbert Lechat naar de Nederweg reed.
Ze zochten Carlos bij hem thuis op om afspraken te maken over zijn bijdrage aan de Koksijdse opendeurdag. Carlos zou er zijn maquettes tentoonstellen.
Op 8 juli landde de heli opnieuw op dezelfde locatie om Carlos en zijn modellen op te halen. We laten hier Carlos zelf aan het woord:
Alles stond in dozen klaar voor transport toen de heli kwam aangevlogen. Door zijn windverplaatsing gingen enkele dozen vliegen met alle gevolgen van dien. De hele operatie werd stilgelegd en iedereen hielp alles weer bijeen te rapen. Het spreekt vanzelf dat enkele modellen werden beschadigd. Enfin na zekere tijd konden we vertrekken richting basis. Ikzelf werd toen naar huis gebracht met een militair voertuig. Een tweetal dagen heb ik toen enkele modellen gerepareerd in de loods waar tafels en nadar klaarstonden.
De opendeurdag vond plaats op 10 juli en werd afgesloten met een bal in het Casino van Koksijde. Carlos was daar ook aanwezig in het gezelschap van de piloot Gilbert (alias Poussy) Lechat en zijn vrouw.
Op de middelste foto’s zien we van links naar rechts Ludwig Perneel (zeer jong overleden), een boordmecanicien, Carlos, Gilbert Lechat en Jozef Perneel.

Met dank aan Carlos Vandenbroucke voor de foto’s en documenten.