Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws

 

 

 

De Ten Mandere-redactie is druk bezig met de laatste hand te leggen aan de eerste lezing van de bijdragen die in het eerstvolgende nummer verschijnen.
We lichten alvast een tipje van de sluier op voor u:

Stadsgids Guy Hochepied neemt ons mee terug in de tijd met een bijdrage over de jaren 1950 bij KFC Izegem. Het accent ligt op de jaren 1953-1955. Het waren echte gloriejaren met de gebroeders Deprez, Maurice Ghesquière, Gabriël Vanhoutte en Etienne Callens. En wie herinnert zich nog ex-Rode Duivel Rik Isemborghs op het Emelgemse speelveld?
Hendrik Priem, die al een aantal bijdragen voor ons tijdschrift verzorgde, ontdekte dat men af en toe Izegem, of beter ISEGHEM met een letter ‘J’ schreef. Jseghem dus! Hendrik ontdekte dat dit niet eenmalig was, zelfs een Duitse soldaat gebruikte dit woord.

Burgemeester Charles Verstraete uit Kachtem wordt, hoeft het nog te verwonderen, voorgesteld door ons Kachtems bestuurslid Jacques Viaene. Deze onderwijzer kwam in 1853 in de Izegemse deelgemeente Kachtem wonen. Hij opende in 1860 de zondagschool en was ook landmeter. Na zijn ontslag als onderwijzer, in 1878, begon zijn politieke loopbaan die hem eerst tot gemeenteraadslid bracht en vanaf 1884 tot schepen. Burgemeester werd hij in 1891. Een ambt dat hij 28 jaar lang zou uitoefenen. Tijdens zijn mandaat onderging Kachtem een ware transformatie.

Traditiegetrouw verschijnt er in het eerste nummer van een nieuwe jaargang de bijdrage over het Izegems actuele nieuws. Ook dit keer pende Kurt Himpe een bijdrage neer, weliswaar een beetje minder en de reden is natuurlijk bekend. Corona trok een streep door talrijke culturele activiteiten.