Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

De watermolen van Kachtem

 

 

 

Op 7 augustus 1769 verkocht Anthone Van Neste, een landman uit Kachtem aan Joannes Seynaeve, eveneens uit Kachtem een boerderij, voor 372 ponden 13 schellingen 4 groten.
Deze boerderij bestond uit een huis, een schuur, stallingen en nog enkele kleinere gebouwtjes. Aan de roobeke, op dit domein was er ook een olie-watermolen. Deze werd mee verkocht maar Pieter Oosterlynck huurde die voor 15 gulden per jaar. Zijn contract liep nog tot mei 1770.

De familie Van Neste was een belangrijke familie in Kachtem. Ze waren eigenaars van verschillende eigendommen. Café ‘het Hoge’ in de Hoogstraat was er één van.
Latere familieleden waren actief in de molenbouw en als molenaars.

Pieter Joannes Seijnaeve, zoon van Joannes Baptiste (wellicht de Joannes van hierboven) verkocht in maart 1816 o.a. een woonhuis in Kachtem, bij het gehucht ‘het hoog molentjen’. Was dit een gebouw bij die watermolen of werd hier de Hoge molen bedoeld? In ieder geval kocht Felix Van Neste, molenmaker uit Kachtem dit woonhuis.

De watermolen vinden we ook terug op de kaart van Ferraris, die werd ongeveer in dezelfde periode als de verkoop opgemaakt.
Hoelang de watermolen is blijven werken, is niet bekend.

Waar lag die molen nu?
Door de Ferrariskaart met een huidige kaart te vergelijken komen we uit op de Mezegemstraat 16 in Kachtem.

Bij ons weten is dit de enige watermolen in Izegem. Ook Roeselare had een watermolen. Het waterkot, lag bij de Waterkotbrug over de Mandel in de buurt van de Langebrugstraat.