Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Waar lag de Baalberg?

 

 

 

 

Er zijn reeds heel wat toponiemen verdwenen in Izegem. De ‘Baelbergh’ is er zo eentje.
In onze inventaris van notariële akten vinden we die naam tweemaal terug. Beide akten vinden we in de voorlopers van de notarisakten: de tabellioenen. Op 9 februari 1740 verkoopt Lodewijck Doorme fs wijlen Joannes een huis en erf in Izegem onder de heerlijkheid van Sinte Pieters, palende oost de straat lopende van de kerk van Izegem naar Kortrijk en Menen en west de Baelbergh. Uit dit schrijven maken we op dat de Baalberg ergens in de buurt van de Sint-Pieterstraat moet liggen. In een andere akte, daterend van 9 november 1789, lezen we dat Pieter Joseph Lanssens een lening aangaat, gehypothekeerd op zijn woonhuis, en grond in Izegem ten westkante van het kerckestraetken achter de parochiale kerk van Izegem onder de heerlijkheid van Sinte Pieters, west de partij land genaamd ‘de Baelbergh’ van heer en meester Franciscus Fidel Amand Vandeputte, pastoor tot Avelgem en noord het krekelmotestraetken.
Het zgn. kerckestraetken is niet de huidige Kerkstraat. Dat weten we aan de hand van twee zaken: die straat was gelegen achter de parochiale kerk van Izegem (dit betekent ten zuiden) en er is sprake van het grondgebied van de heerlijkheid Sinte Pieters. Deze heerlijkheid bevond zich ten zuiden van de kerk. Verder betekent het krekelmotestraetken niet de huidige Krekelmotestraat maar de Krekelstraat. Concreet betekent dit dat er een huis stond tussen de Krekelstraat, de Sint-Pieterstraat en de Baelbergh. Dus de Baelbergh ligt achter dit huis.
In de studie ‘De toponomie van Izegem’ van Jan Vandromme vinden we deze toponiem voor de eerste keer terug in 1528: 1500 landts genaamd den baelbergh onder Sinte Pieters. Verder blijkt ook dat er in het dekanaal archief een schrijven zit uit 1763 waarop deze ‘berg’ ook vermeld staat, ten westen van de herberg ‘Sint Pieters’. Dit is nu het café ‘De Oude Sint-Pieter’.
Vandromme stelt dat de gebied op de Poppkaart (A462, 463, 464, 465, 466, 469f, 472, 474, 477) overeenstemt met de Baelbergh, maar in de 19de eeuw was de Baelbergh heel wat kleiner.