Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Niet alle Berlamonts waren beenhouwers

 

 

 

 

Petrus Berlamont werd in Izegem geboren op 19 maart 1712. Hij huwde op 26 februari 1745 met Maria Anna Rousseau (1720-1789). In het Izegemse landboek van 1746 vinden we hem terug als herbergier in café ‘De Zwarte Leeuw’. Dit café was gelegen op de westzijde van de Korenmarkt, ongeveer waar nu het appartementsblok Ajanta (Korenmarkt 11) is. Ongeveer 100 jaar vroeger, in 1653, baatte Guilliame Van Keirsbilck het café uit. Wellicht heeft Petrus dit café rond 1738 overgenomen, want in dat jaar, meer precies op 19 november, gaat hij een lening aan bij Joannes Vanden Driessche van 125 pond, gehypothekeerd op een huis en erf palende oost de Coorenmarct.
Petrus overleed op 15 mei 1761 en zijn vrouw ging een tweede huwelijk aan met Joseph Dermaut.
De acht kinderen verdeelden na het overlijden van Maria Anna Rousseau de bezittingen.
De oudste zoon Petrus (24/12/1748-02/081811) kocht een brouwerij, palend aan het café en eigendom van zijn ouders, want Pieter (Petrus) kreeg in 1789 een lening van Petrus Joseph Ameije, gehypothekeerd op een brouwerij met alle annexen, erf, hoveniershof en uitganck met eene poorte tot op de Korenmarkt, met alle hallaam daarmede gaende, palende zuid de erve en huizingen ‘den swarten leeuw’, het stampcot van Pieter De Jonghe en Joseph Verbeke.
In die tijd waren er heel wat cafés die hun eigen bier brouwden. Naast bier leverden ze ook azijn.
Het café kwam in handen van zijn jongere broer Eugenius Fernandus Berlamont (15 april 1757 - 18 februari 1837), want die moet ook een lening aangaan van 250 pond, ontvangen van Joannes Vervenne. Deze laatste was brouwer en herbergier in de herberg ‘Den Engel’ (Kerkstraat) in Izegem. In de notarisakte staat er tevens vermeld dat het café enkele stallen heeft.
Petrus huwde met Maria Theresia Sette, Eugenius Fernandus met Francisca Lefevere.
Hoe zag het café ‘De Zwarte Leeuw’ eruit?
Na het overlijden van Pierre Joseph werden op 22 januari 1812 de meubels, goederen en brouwersmateriaal openbaar verkocht. Dit betekende meteen ook het einde van brouwerij Berlamont. Het gebouw werd op 30 december 1814 verpacht aan Antonius Policarpus Thomas Dehaene. Deze zette de brouwerij onder zijn naam verder.
We vinden een beschrijving van café ‘De Zwarte Leeuw’ in 1883 (dus na de periode Berlamont): met koetspoort, ruime estaminetplaats, drie kamers, achterkeuken, waschplaats, grote kamers op de stagie, magazijn, peerdestallen, logiën ten westkante van de Statieplaats.

Maar rond 1818 vinden we nog een brouwer Berlamont, Ludovicus Josephus Berlamont, zoon van Franciscus. Ludovicus was lakenfabrikant en brouwer in de Brugstraat. Die verkoopt aan brouwer Joannes Roelandts uit Meulebeke in dat jaar café ‘De Koornbloem’. Louis Joseph werd in Izegem geboren op 19 maart 1776 en overleed er op 17 juli 1840. Hij huwde op 30 april 1798 met Maria Jacoba Vyncke (1776-1863) en samen hadden ze 7 kinderen. Omdat hij in 1801 een lakenfabriek bouwde in de Brugstraat mogen we hem als een van de eerste industriëlen van Izegem beschouwen. Er werkten ongeveer 100 mensen. In 1812 noteerde men er al 200. Hij was ook gemeenteraadslid.
Zijn café-imperium bouwde hij verder uit met de aankoop in 1824 van café ‘het Stroomken’, op de weg tussen Izegem en Ingelmunster. In 1825 pachtte hij herberg ‘Schoonzigt’ (Bellevue) aan Pieter Joannes Haeze voor een jaarpacht van 200,85 gulden. Ook café ‘De Trompette’ (zuidoosthoek van de Nieuwstraat) behoorde hem toe.
Rond 1832 stopte hij alle bedrijvigheid want op 21 april van dat jaar werd hij vermeld als voormalige brouwer en ‘nu bijzondere’. In die akte werd melding gemaakt van niet minder dan 16 huizen en twee weiden en een onlangs nieuw gebouwde bierbrouwerij die door hem te koop werden aangeboden. De brouwerij werd blijkbaar dus onlangs herbouwd. Deze werd gekocht door Felix Vandewalle, koopman uit Izegem.