Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Nieuw Ten Manderenummer

 

 

 

Na het succesnummer over de Izegemse cafés (met een oplage van 850 exemplaren!) is de redactie bijna klaar met het volgende nummer.
In het derde nummer van dit jaar wijden we aandacht aan een speciale studentenclub.
Er bestond aan het grootseminarie in Brugge een Izegemse studentenclub van toekomstige priesters. De auteur Geert Vermeulen kon het verslagboek bestuderen en slaagde erin om tal van weetjes te noteren.
Voorzitter Brecht Dutillieux neemt ons in zijn bijdrage mee naar het jaar 1947. De Tweede Wereldoorlog was nog maar pas achter de rug, maar onze stad zette volop in op de heropbouw en heel wat ondernemingen zagen het daglicht.
We krijgen regelmatig van onze abonnee Hendrik Priem een bijdrage toegestuurd. Dit keer spit hij de relatie uit tussen de Izegemnaar Anatole Ghekiere en de Vlaamse schrijver Hugo Claus. Beiden leerden elkaar kennen in Kortrijk, maar hun relatie was meer dan vriendschappelijk.
Bart Blomme heeft het dan weer over de ‘Rodenbachs in Izegem’. Onder andere de broer van Albrecht, Arthur, was apotheker op de Grote Markt in onze gemeente.
Lieve Vandenbussche heeft het dit keer niet over schoenen. Ze trok wel haar stoutste schoenen aan om een interview af te nemen van de nazaten van de schietspoelenfabriek Verbeke uit de Roeselaarsestraat.
Jacques Viaene heeft het over de Kachtemse figuur Theresia Vanneste. Ze stamde uit een rijke familie, maar bedacht de Sint-Jansparochie met talrijke giften bij haar overlijden. Verder weet hij ons te vertellen waar het Heulestraatje in Kachtem lag.
Tenslotte nemen we ook een foto op van precies 20 jaar geleden. De 80-jarigen werden toen op het Izegemse stadhuis gehuldigd. Dit jaar zouden ze 100 jaar geworden zijn.

Wie nog geen lid is van Ten Mandere kan deze publicatie en de twee andere nummers van de lopende jaargang bekomen, door het passende bedrag over te schrijven.
U stort daarvoor 17 euro (gewoon lid) of 22 euro (erelid) op het rekeningnummer van Ten Mandere BE 44 4724 3538 1145 p.a. Michelle Brichot, Blekerijstraat 60 8870 Izegem, met vermelding van abonnement Ten Mandere 2021.