Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Ten Mandere-nieuws

 

 

 

Het cafénummer is genomineerd voor de Gouden Merletjes
In het voorjaar van 2022 organiseert de stad voor het eerst het Gala van de Gouden Merletjes. Met deze hulde wil het stadsbestuur zijn waardering uiten voor prestaties en verwezenlijkingen op vlak van sport, kunst, cultuur enzovoort. Niet alleen worden deze prestaties in de kijker geplaatst, maar men wil ook de verschillende initiatieven ruimer bekend maken bij de Izegemnaars.

In de categorie ‘cultuurproduct’ werd het tweede nummer van ons tijdschrift over de Izegemse cafés in 1966 genomineerd.

We kregen inderdaad heel wat positieve reacties over dit nummer en nu kan onze lezer iets terug doen voor ons.
Op deze link kunt u uw stem uitbrengen voor 13 categorieën en dit vóór eind januari. Onze nominatie kunt u terug vinden onder ‘cultuurproduct’. U moet wel voor iedere categorie stemmen.

Hier vindt u de link.

Mogen we op uw steun rekenen?
Dank

Gloednieuw: boek ‘Van zorgende zusters tot Sint-Jozefskliniek’
Van de hand van historicus Brecht Dutillieux verschijnt een nieuw boek waarin hij de lezer meeneemt doorheen het verleden van de Izegemse Sint-Jozefskliniek.
Daarmee is de auteur, tevens voorzitter van onze heemkring, niet aan zijn proefstuk toe. Eerder publiceerde hij in 2018 de ‘Geschiedenis van Emelgem’, waarmee hij een hiaat in de algemene geschiedenis van Izegem opvulde. Dit werk was in een recordtempo uitverkocht.
In zijn nieuwste boek besteedt de auteur eerst aandacht aan de geneeskunde en zorg doorheen de eeuwen, om nadien de focus te leggen op de Izegemse zorggeschiedenis en de Zusters van Liefde. Alles begon met Regina Vandaele die in 1817 een ziekendienst begon in haar woning in de Roeselaarsestraat. Pas in 1924 kwam dan het eigenlijke ziekenhuisgebouw, de Sint-Jozefskliniek. Brecht brengt de geschiedenis van de Sint-Jozefskliniek tot en met 2021, wanneer het ziekenhuis een planningsvergunning krijgt voor de oprichting van een NMR-toestel.

Praktische info
Het boek telt 120 pagina’s en is voorzien van tal van foto’s.
Het boek kost 19 euro en u kunt het via onze penningmeester (michelle.brichot@tenmandere.be) bestellen.
Wie het boek thuis geleverd wilt, betaalt € 9 extra verzendkosten.
Uw inschrijving is pas definitief na het overschrijven van € 19 (+ ev. € 9 verzending) op rekeningnummer BE 44 4724 3538 1145 van Ten Mandere Izegem.

Tentoonstelling: 50 jaar geleden… het gebeurde in 1971
De jaarlijkse tentoonstelling geeft de Izegemse geschiedenis weer van wat er 50 jaar geleden gebeurde in onze stad.
Ook dit jaar is er geen voordracht en opening, maar u kan wel gratis de tentoonstelling bezoeken in de bovenzaal van de Izegemse bibliotheek.
De voorgaande jaren werd er telkens een powerpoint-voorstelling gebracht door het team Jacques Viaene, Freddy Seynaeve en Geert Vermeulen.
Dit keer kunt u hier deze voorstelling bekijken. Het is meteen een inleiding om de tentoonstelling, die uiteraard veel meer bevat, te gaan bewonderen.
De tentoonstelling is open tijdens de bibliotheekuren en dit tot en met 15 januari 2022.

Bent u geboren 50 jaar geleden?  Lees dan zeker verder!
De vijftigjarigen van nu werden geboren in 1971.
Van 326 Izegemnaren hebben wij de aankondiging in de plaatselijke weekbladen De Weekbode en Het Wekelijks Nieuws teruggevonden. Omwille van privacyregels publiceren wij geen lijst. Toch is het wellicht leuk voor de betrokkenen om dit krantenknipseltje te bezitten.

  • Ben je in 1971 geboren in Izegem?
  • Heb je interesse voor het krantenknipseltje uit de plaatselijke pers waarin jouw geboorte aangekondigd werd?
  • Stuur dan als de bliksem je naam (en als het kan je toenmalig adres) naar  geert.vermeulen@tenmandere.be

Dan krijg je

  • indien je op de lijst voorkomt het knipseltje doorgemaild.
  • een melding indien je naam niet in de aankondigingen voorkomt.

PS. Wie geen 50 jaar is, kan na coronatijden steeds een bezoekje brengen aan ons archief. Wij bewaren de regionale kranten over Izegem sinds 1896!

Documentatiecentrum terug open!
Recent kregen we groen licht om ons lokaal, beperkt, open te houden. Dit betekent dat we vanaf zaterdag 8 januari terug open zijn..
Wie iets wil raadplegen, kan steeds een afspraak maken met jacques.viaene@tenmandere.be. We houden ons aan de recentste coronamaatregelen en het aantal bezoekers is beperkt.