Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

startpagina
bestuur
nieuws
activiteiten
lidgeld
tijdschrift
geschiedenis
archief
bibliotheek
te koop
Izegemse bibliografie
Izegemse soldaten uit W.O. I

links
nieuwsbrieven

 

ten mandere blogt

 

Izegemnaar lag aan de basis van de kerk in Sint-Kruis Brugge

 

 

 

 

Arcade Van Haverbeke werd op 12 januari 1796 geboren in het huisgezin van Carolus en Maria-Francisca van Torre. We weten niet waar hij zijn studies deed, maar hij ontving op 17 februari 1826 de priesterwijding in Mechelen. Daarvoor was hij al sinds 1823 leraar aan het college van Poperinge. Na zijn wijding werd hij in 1827 onderpastoor in Avelgem, verbonden aan de plaatselijke Sint-Maartenskerk. Op 16 september 1841 werd hij in de Brugse deelgemeente Sint-Kruis aangesteld als onderpastoor. Op 28 februari 1843 werd hij er pastoor.
Tijdens zijn pastoorschap stichtte hij er een vrouwenklooster en richtte hij een meisjesschool op. Bisschop Jean Baptiste Malou mocht op 28 juni 1853 de eerste steen leggen van de nieuwe Heilige-Kruisverheffingskerk. Aan die eerste steenlegging gingen heel wat discussies vooraf en twee architecten probeerden de uitvoering van de bouw binnen te halen. Provinciaal architect Pierre Buyck (1805-1877) deed zowel een voorstel om de bestaande kerk te vergroten als voor een nieuwbouw. Hij hekelde tezelfdertijd de plannen van zijn concurrent Pierre Nicolas Croquison (1806-1887). Die stelde voor om een totaal nieuwe kerk te bouwen.
Croquison was op dat moment werkzaam in Kortrijk als stadsarchitect. Croquison won de discussie en wellicht was de afkomst van pastoor Van Haverbeke niet vreemd aan deze keuze, want op dat moment waren er ook plannen in Izegem om een kerk te bouwen. Croquison haalde ook bij ons de opdracht binnen. De pastoor werd bovendien gesteund door de toenmalige burgemeester van Sint-Kruis, M. J. Visart de Bocarmé.
Toen het interieur van de kerk opgesmukt moest worden deed de pastoor een beroep op de beste neogotische kunstenaars van die tijd.
Op 2 maart 1867 nam pastoor Van Haverbeke ontslag. Hij werd daarna nog korte tijd directeur van de kapucijnen in Brugge en overleed op 9 juni 1874.